Om G. Lederer

Georg Lederer - ValdresGeorg Lederer karakteriserer det meste av sin kunst som essens-realisme, slik det kommer til utrykk i portretter av frukt og grønnsaker. Disser arbeidene begynte han med i Normandie, hvor han bosatte seg etter studiene i Paris. Her hadde han i en periode aterlier i en gammel stenkirke fra 1300- tallet. Han fant en spesiell atmosfære i liv og landskap som inspirerte og fikk ham til å se at "alt liv har en karakter, en iboende kraft - selv en grønnsak". Det blir sagt at maleriene har en slags sakral stemning som viser beundring og respekt for skaperverket.

Enkaustikk
Enkaustikk, fargepigment blandet med smeltet bivoks og harpiks ved hjelp av varme jern, er en av de eldste teknikker innen malerkunsten.

Teknikken var i bruk allerede 500 år f.Kr. Plinius den Eldre (24-79 e.Kr.) forteller hvor viktig enkaustikk var for egypterne og i antikkens Aten og Roma. Etruskene brukte denne måten å male på både utvendig og innvendig i husene sine. Til og med statuer og skip ble malt med enkaustikk.

I Paris har Louvremuseet en samling enkaustikkmalerier funnet i Egypt og Pompeii, og i Saint Sulpicekirken henger en altertavle malt av Eugene Delacroix (1798-1863), "La lute de Jacob avec l´Ange, 1861", der han har brukt samme teknikk.

Voks, sammenlignet med olje, er overlegent med tanke på holdbarhet. Voks gulner ikke, da hvert fargepigment er hermetisk innkapslet i voks, og derfor upåvirket av luft og lys.

NorskbokmlNorwayEnglish (UK)